Cum sa alegi mocheta.

Designul, textura si culoarea mochetelor sunt elemente de baza in domeniul decoratiuni interioare. Unul dintre cele mai importante aspecte legate de designul interior este sa avem culoarea si designul potrivit pentru mochetele ce vor decora interioarele supuse amenajarilor.

Mochetele pot adauga un element de caldura la temperatura camerelor si pot da o valoare superioare designului camerelor supuse amenajarilor.

Decizia pentru mochetarea unei camere trebuie luata in functie de scopul in care va fi utilizata camera, traficul acesteia, precum si alte nevoi. De exemplu camera copilului va avea nevoie de o mocheta moale, calduroasa si care sa poata fi curatata usor. Holul si intrarile trebuiesc mochetate cu o mocheta rezistenta la trafic intens. pentru sufragerie se recomanda a fi aleasa o varianta care sa rezoneze cu decorul camerei, iar in bucatarie o mocheta ignifugata.

Materialul din care sunt confectionate mochetele.

Majoritatea modelelor sunt fabricate din materiale sintetice, cum ar fi: polipropilena, poliamida sau nylon. Avantajul este dat de faptul ca raportul calitate pret este foarte bun. Mochetele sintetice sunt usor de intretinut, au rezistenta la trafic si aspect proaspat indelungat.

a) Polipropilena

Este utilizata la fabricarea mochetelor ce pot fi supuse mucegaiului, petelor sau prafului abundent. Cu toate ca are o rezistenta medie este recomandata a fi utilizata si in exteriorul casei, in functie de tratamentul aplicat de producator.

b) Poliamida

Este un material moale, placut la atingere, insa putin rezistent la traficul intens. Mochetele confectionate din acest material este bine sa fie utilizata in zone cu trafic domestic. Pretul mic recomanda poliesterul in special posibilitatilor sale de reciclare.

c) Nylon

Rezistent la uzura, usor de intretinut, poate fi utilizat in majoritatea spatiilor - iata calitatile care il fac unul dintre cele mai preferate materiale pentru mochete

Modelul si textura.

Modelul mochetei depinde de modul in care fibrele sunt dispuse in tesatura. Cele mai utilizate tipuri de mocheta din acest punct de vedere sunt:

a) Mocheta cu aspect velur-plus

Ofera un aspect luxos incaperilor, poate fi gasita in multe variante de culori, modele si denumiri. Datorita rezistentei sale ridicate se monteaza si pe scari in hoteluri si restaurante.

b) Mocheta buclata (loop)

Este printre cele mai cautate si bine vandute mochete, datorita rezistentei ridicate. Un alt avantaj il constitue faptul ca nu imprima urmale pasilor si cele rezultate in urma aspirarii. Acest tip se fabrica in toate culorile si in combinatie de fire colorate ceea ce constitue un avantaj, in sensul ca mascheaza bine murdaria si praful.

c) Mocheta structurata (texture)

Acest tip cuprinde multe modele (unele in relief): tabla sah, dungate, florale, etc. Pe langa faptul ca se potriveste cu cam orice stil decorativ, este recomandata si pentru podele care prezinta mici denivelari