Intrebari frecvente despre mocheta.

Exista mult material documentar in legatura cu ce trebuie sa facem sau nu, atunci cand vrem sa utilizam mocheta in amenajari interioare. Din acest motiv incercam sa va prezentam cele mai frecvente intrebari generale.

Care este diferenta intre materialele din care sunt confectionate mochetele si covoarele ?

Nu este nicio diferenta intre materialele utilizate la confectionarea mochetelor si a covoarelor. Pentru documentare urmariti pagina noastra AICI.

Este neaparat nevoie sa am cunostinte despre natura fibrelor din care este confectionata mocheta ?

De ce nu ? Este important pentru fiecare cumparator sa stie ce cumpara. Calitatea fiecarei mochete depinde de cantitatea si calitatea fibrelor constitutive. Cu cat densitatea fibrelor este mai mare, cu atat rezistenta la uzura este mai mare.

Ce reprezinta zona de trafic intens ?

Referinta se face la suprafetele expuse unei circulatii frecvente si accentuate a publicului (ex. zone comerciale) sau a membrilor unei familii numeroase (ex. zona de intrare in casa, holurile, camera de joaca copii). Deasemenea, sunt considerate in aceasta categorie si zonele unde sunt depozitate pachete cu volum si greutate mare (mobila).

Mochetele din lana sunt durabile, dar sunt recomandate zonelor cu trafic intens ori pentru o familie numeroasa ?

Mocheta din lana este disponibila in variate modele si culori, iar optiunea este buna cand va ganditi la durabilitate. Totusi, lana si poliesterul nu se curata foarte usor si nu suporta elementele cu proprietati abrazive. In asemenea cazuri cele mai recomandate sunt fibrele de Nylon (Poliamida PA).

Curatarea mochetelor se face de catre un serviciu profesionist sau simplu in fiecare gospodarie ?

O combinatie a celor 2 solutii este preferabila. Spalatul si curatatul profesional devin foarte utile atunci cand se doreste curatarea zonelor profunde ale fibrelor din mocheta. Intodeauna se recomanda aspirerea regulata a mochetei pentru eliminarea prafului si a micro-particolelor solide. In cazul in care se varsa ceva pe mocheta, se recomanda stergerea imediata, pentru evitarea patrunderii lichidului in profunzimea fibrelor. Pentru o buna curatare se pot utiliza materialele specifice disponibile in comert, dupa citirea cu atentie a instructiunile de folosire.

Ce precautii trebuie luate cand curatam singuri mocheta, acasa ?

Trebuie sa manifestam atentie cand utilizam substantele chimice de curatare din comert, deoarece este posibil sa apara iritatii la nivelul cailor respiratorii, datorate inspirarii aerului din camera in care se efectueaza curatarea mochetei. In timpul efectuarii operatiunilor de spalare-curatare-aspirare trebuie folosite manusi si o protectie respiratorie pentru a ne feri de toxicitatea substantelor utilizate. In timpul efectuarii curateniei trebuie oprit aparatul de aer conditionat si deschise larg ferestrele.

Cat de frecvent trebuie efectuata aspirarea mochetei ?

Cel mai bine este sa efectuati aspiratia de cel putin 2 ori pe saptamana. Daca nu este posibila aspiratia in toata casa, faceti acest lucru pentru zonele cu trafic sporit, ale casei - hol intrare, scari, etc.

Pot compara mochetele numai pe baza cunoasterii specificatiilor tehnice ?

Specificatia tehnica ofera doar o privire de ansamblu, deoarece sunt multi alti factori care pot face diferenta. Spre exemplu 2 mochete cu aceiasi specificatie tehnica, dar care au la baza fibre diferite vor performa, arata si vor fi simtite diferit in acelasi cadru.