Mochete - Tipuri de impletitura a firelor textile.

Ca orice parte a casei dumneavoastra, optiunea pentru mocheta este o decizie unica si personala. Mocheta pe care o veti alege depinde de nevoile familiei si de bugetul alocat pentru pardoseala casei. Mochetele se produc intro larga varietate de culori, totusi, exista cateva categorii la care trebuie sa ne raportam

In functie de textura folosita, mochetele sunt clasificate in patru mari categorii, dupa cum urmeaza: mocheta cu fire in Loop (bucla), tip Pattern (fire taiate si fire bucla), tip Texture ( fire taiate) si tipul Twist (fire rasucite).

Mochete tip Loop (fir in bucla).

Cunoscute sub denumirea Berber, acest tip de mochete este foarte intrebuintata in zonele cu trafic intens ale casei. Bucla firelor poate fi executata la acelasi nivel sau in multiple niveluri. Datorita faprului ca firele ramin netaiate, acest tip de mocheta nu va prezenta urme de uzura in zonele cu trafic intens. Mochetele are un grad de confort ridicat si se produc intro gama larga de culori. Este o alegere de durata pentru familia cu nu numar obisnuit de membri.

Mochete tip Pattern (cut & loop).

Acest tip de textura este o combinatie intre firele taiate si firele in bucla specifice mochetei Berber. Modul in care sunt realizate diferitele combinatii intre cele doua tipuri de fire, conduce la existenta unei mari varietati de modele. Mochetele din aceasta categorie sunt foarte dorite, deoarece sunt mai rezistente la traficul intens decat cele doar cu firele taiate .

Mochete tip Texture (cut).

Aceasta categorie se bucura de o mare popularitate, lucru pentru care acest tip de mocheta - cu firele taiate - se gaseste intro gama larga de culori si preturi. Din cadrul acestui stil, cele mai cunoscute sunt modelele Saxony (finisaj luxos de catifea-velur) si Frieze. La aceast tip de mochete firele sunt mai mult sau mai putin rasucite, fiind foarte placute la atingere piciorului gol. Mocheta Saxony prezinta o densitate mare a firelor rasucite si un efect estetic ridicat, dar nu este potrivita traficului intens deoarece pastreaza urmele de pasi si cele lasate de aspirator. La polul opus se afla modelul Frieze ale carui fire, in smoc, cu aparenta de rasucire - disponibil cu inaltimea firului diferita -, nu vor retine urmele pasilor.

Mochete tip Twist (fir rasucit).

Sunt mochetele cele mai intalnite. Datorita structurii lor dense rezistenta la uzura este buna. Sunt usoare si recomandate pentru orice camera dintro cladire.

Tipuri de impletitura a firelor de mocheta.

Loop Pattern Texture Twist
Durabilitate mare; Aspect distinct; Durabilitate maxima; Aspect elegant;
Trafic intens; Impact vizual; Trafic greu; Trafic domestic;
Subsol, Sufragerie, Sufragerie, Dormitor,
zone de lucru/recreere. birou, subsol. hol, zone comerciale. salon, zone trafic mediu.