Mocheta sau alt tip de pardoseala ?

Dezbaterea cu privire la alegerea tipului de pardoseala potrivita pentru diferite amenajari interioare ramane un subiect sensibil si de actualitate - atat pentru zona rezidentiala, cat si pentru cea comerciala.

Cercetarile efectuate de catre Royal Society for the Prevention of Accidents au descoperit ca in ultimii cinci ani accidentele inregistrate pe diferite tipuri de pardoseala dura (hardflooring) au crescut cu peste 300 %. Este unul dintre motivele serioase pentru care am putea prefera mocheta in locul unor acoperitori de pardoseala dure (parchet, pvc, gresie, etc.) .

Care sunt avantajele alegerii mochetei ?

Beneficiile derivate din selectarea unei mochete de calitate sunt multiple. Ce alt tip de pardoseala va asigura izolare fonica si termica, comfort tactil, suprafata anti derapanta, sa aiba proprietati antialergice si in acelasi timp sa fie usor de instalat si curatat. Pe langa toate acestea, dar nu mai putin important este faptul ca exista o mare flexibilitate in ce priveste alegerea culorii, modelului si designului dorit.

Concluzie.

Mocheta se instaleaza repede si usor, permitand cumparatorilor combinatii intre modele, culori si imbinari cu alte tipuri de suprafete. Mocheta este disponibila intro larga paleta de culori si modele. Texturile sunt de mai multe feluri, de la fir buclat la fir tuns plusat, personalizate in mii de variante, cu model sau fara, avand puterea sa evidentieze personalitatea oricarei incaperi.

Tipuri de Mocheta, in functie de materialul constitutiv.

Mocheta ignifuga, antistatica, tratata antiasmatic, rezistenta la murdarie (fir protejat cu teflon), trafic intens, umezeala sau temperaturi inalte (incalzirea in pardoseala) constitue o bariera termica si fonica rezistenta la radiatiile solare si la folosirea repetata a detergentilor puternici. Pentru a satisface orice cerinta exista mai multe tipuri de mochete. Materialul din care sunt realizate mochetele poate fi natural (lana, bumbac, in, paie) sau sintetic (fibre sintetice, plastic reciclat). Variantele de culori si tipare disponibile sunt pentru pretentiile tuturor.

Tipuri de Mocheta:

 1. Mocheta de polipropilena (PP).
  Propilena este un material rezistent la pete, insa in timp se taseaza si nu mai revine la forma initiala. Seincarca electrostatic si nu poate fi pusa in zona de birouri, dar pretul scazut o face sa aiba o larga cautare.
 2. Mocheta de lana.
  Lana este un produs natural placut la atingere. Aceste mochete se tes pe razboaie avand posibilitatea de a se face la comanda, pe orice dimensiune. Selectia materiei prime se face de catre fiecare fabrica, astfel incat pretul este foarte diferit fiind conditionat de zona geografica de provenienta a lanei (Noua Zeelanda sau Australia furnizeaza lana de cea mai buna calitate). Mochetele de lana necesita mai multa atentie la intretinere fata de oricare alt tip de material utilizat la fabricarea mochetelor. Nu se poate utiliza orice agent de curatare din comert. De obicei se recomanda produse naturale pentru intretinerea mochetei din lana.
 3. Mocheta de poliamida de 6 (PA 6).
  Firele din poliamida au un mare atu - nu se taseaza asa usor precum PP sau lana. Este mai rezistenta la trafic, iar pigmentii de culoare au o rezistenta in timp. Intretinerea se face usor utilizand agentii de curatare din comert.
 4. Mocheta de poliamida de 6.6 (PA 6.6) - fir Antron.
  Firele din PA 6.6 sunt extrudate in profile pentagonale si octogonale, care au eliminat vizibilitatea petelor si stralucirea artificiala data de fibra sintetica. Rezistenta la pete a fost imbunatatita prin imbracarea firului intro pelicula de teflon, iar rezistenta la trafic a fost sporita prin modificarea structurii moleculare, facand-o mai densa. Aceste modificari au contribuit si la cresterea gradului de finete al fibrelor, dand senzatia de moala la fel ca si la lana
 5. Mocheta din amestec (PP+PA sau lana+PA).
  Amestecului se foloseste atunci cand se doreste obtinerea unui pret mai scazut, dar totusi sa se mentina si o parte din calitatile mochetelor de top

Instalarea Mochetei.

Pentru instalarea mochetei trebuie urmati urmatorii pasi:

 1. Masurarea suprafetei: se masoara suprafata ce urmeaza a fi acoperita cu mocheta;
 2. Taierea mochetei: pentru taiere este recomandabil sa se puna rigla pe mocheta si sa se taie mocheta cu cuterul lasand 10 cm in plus la toate cele 4 laturi ale mochetei;
 3. Taierea bucatilor suplimentare: se intinde mocheta in camera in care se doreste aplicarea, apoi se taie bucatile suplimentare la colturi, cu un cuter. Pentru camerele mari se foloseste un intinzator pentru intinderea cutelor mochetei;
 4. Pregatirea pentru instalarea sipcilor: se face o gaura cu bormasina in baza de sub sipca pentru insurubarea in perete;
 5. Instalarea sipcii: dupa instalarea mochetei si insurubarea sipcii pe perete, mocheta este instalata.

In cazul amenajarilor interioare, mocheta poate deveni o pata de culoare, punctul de atractie al incaperii. Recomandarile designerilor de interior se refera la culori puternice alaturate fundalurilor bej, galben - pai si crem, precum si tonurile considerate neutre, nuantele pale de verde, galben si albastru. In functie de utilizarea camerei se alege culoarea si modelul mochetei. Nuantele calde (rosu si portocaliu) sunt potrivite pentru camerele comune, pentru a crea o atmosfera activa, in schimb culorile reci (albastru si verde) aduc o atmosfera de calm si sunt potrivite camerelor personale, precum dormitoare sau alte camere linistite din casa.